OBA Bijlmerplein

OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein

Plek om te ontmoeten, lezen, leren en (samen)werken

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vele vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke ontmoetingsplekken, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving.

De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een sterk uitnodigend karakter. De brede en 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde vormt een onmisbare schakel tussen de begane grond en de eerste verdieping, de twee lagen die de nieuwe bibliotheek beslaat. Een multifunctionele trap waar dankzij de grote kussens ook op gezeten kan worden en die als tribune fungeert tijdens presentaties. De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.

Kenmerken

Opdrachtgever

Aat Vos / Openbare Bibliotheek Amsterdam

Fotografie

Marco Heyda

OBA Bijlmerplein
170721 Oba Bijlmerplein 007 0143
De jaren zeventig als leitmotiv zichtbaar

Oude systeemplafonds zijn gestript waardoor de verwarmingsbuizen en leidingen zichtbaar zijn en een ruwe, industriële touch aan de ruimte wordt gegeven. Organische vormen zorgen voor een verzachtend contrast met zowel het plafond als met de rechthoekige boeken en kasten. De jaren zeventig zijn als leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair. OBA Bijlmerplein is een co-creatie van Mars Interieurarchitecten en Aat Vos.

'OBA Bijlmerplein: thuishonk om te ontmoeten, lezen, leren en werken'

Amsterdam Today

Bekijk publicatie

'OBA opent vestiging in oud belastingkantoor'

Architectenweb

Bekijk publicatie

'Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Blijmerplein'

Stedenbouw & Architectuur

Bekijk publicatie

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter