So ungewöhnlich wird die Kölner Zentralbibliothek aussehen

Kilometerweise Bücherregale, Arbeitstische und als Highlight eine einsame Grünpflanze: So sieht es auf einigen Etagen der Kölner Zentralbibliothek immer noch aus – und das soll sich grundlegend ändern. Ende 2026 soll das Gebäude am Neumarkt fertig saniert sein. Und dann nicht mehr viel zu tun haben mit einer klassischen Bibliothek als Ort zum Bücherausleihen, - lesen oder Recherchieren.

Centrale bibliotheek Keulen: open en inclusief

De Centrale Bibliotheek van Keulen werd eind jaren zeventig geopend. Het avant-gardistische gebouw van weleer is toe aan een revitalisatie. Met het oog op de diversiteit van de gebruikers en de veranderende rol van bibliotheken wordt daarom een nieuw interieurontwerp gerealiseerd (oplevering 2026/27) volgens het concept van een community lab. In lijn met het motto van de Nederlandse schilder Willem de Kooning, "Ik moet veranderen om hetzelfde te blijven", zal de bibliotheek haar rol als niet-commerciële ‘derde plek’ verder uitbouwen. De Nederlandse architectenbureaus includi, onder leiding van creatief directeur Aat Vos, en MARS Interieurarchitecten hebben de opdracht gekregen voor de grootschalige transformatie van de bibliotheek in samenwerking met het lokale Duitse bureau Pell Architekten.

Nederlandse bureaus ontwerpen bibliotheek Keulen

Ruim veertig jaar na ingebruikname is het gebouw van de Zentralbibliothek in Keulen toe aan een revitalisatie. De Nederlandse architectenbureaus includi en MARS Interieurarchitecten werken, samen met het Keulse bureau Pell Architekten, aan een ingrijpend herontwerp voor het interieur.

Huis van Eemnes verwelkomt zijn bezoekers

Dit jaar is het Huis van Eemnes in gebruik genomen. De multifunctionele accomodatie, die is ontworpen door MoederScheimMoonen Architects, biedt plek aan een bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca.

Library and bookstore HuB Kerkrade

This old mall had a theater next door with an entrance hall that was mostly empty. A desire for a lively city and a lot of unused space meant only one thing: It was time to break down these physical barriers, ultimately making the social barriers follow.

Best public library in the world

This was the first year a Dutch institution was nominated for the Public Library of the Year award at the annual congress of the International Federation of Library Associations (IFLA). And what do you know? They won.

Beste bieb ter wereld is een huiskamer in Den Helder

De bibliotheek in Den Helder is uitgeroepen tot de beste van de wereld. Een oppepper voor de marinestad die al tien jaar werkt aan de revitalisering van het centrum. 

Bibliotheek Den Helder beste van de wereld

Bibliotheek School 7 in Den Helder is uitgeroepen tot beste van de wereld. De organisatie kreeg in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur de eerste prijs in de categorie 'nieuwe bieb in een bestaand gebouw'. De bieb versloeg onder meer concurrenten uit Singapore en Brazilië. Vorig jaar werd de bibliotheek al uitgeroepen tot beste van Nederland.

Eten, drinken en leren

MARS Interieurarchitecten ontwierp voor opleidingsrestaurant GROOS! van het Albeda Horecacollege een inspirerend interieur waarin leerlingen les krijgen in een levensechte praktijksituatie. 

Nieuw schoolrestaurant brengt het beste in studenten naar boven

Als je er over nadenkt, is het eigenlijk zonde om tijdens schooluren te koken in het klaslokaal. Dat vonden ze bij het Albeda Horecacollege ook en dus kreeg Onderwijsleider Jurgen Gijzen, van de opleiding Horeca, koken en bediening, de uitdaging om een concept te ontwikkelen voor een restaurant waarin de opleiding met haar leerlingen een plek kon vinden. “Het is onze visie om onze studenten zo veel mogelijk een 100 procent beroepscontext te geven”, zegt Gijzen. 

Dance tussen de boeken

Het kan! De bibliotheek past in het Muziekkwartier met gemak. ''We willen dolgraag verhuizen''

Hub Kerkrade brengt cultuurinstanties en inwoners samen

Gemeente Kerkrade wilde een nieuw ontwerp voor het bibliotheek- en theatergebouw, dat ook andere culturele partners moest huisvesten. Architect Aat Vos en Mars Interieurarchitecten braken letterlijk scheidingswanden weg en creëerden een publieke ruimte die fungeert als huiskamer van de stad.

Eerste theatervoorstelling Hub Kerkrade

Onlangs werd de eerste theatervoorstelling in Theater Kerkrade gespeeld. Dit moment vormde tevens de kick-off van Hub Kerkrade dat maar liefst 5.000 m2 omvat en gefaseerd in gebruik zal worden door de andere culturele partners, waaronder het culturele middenveld, en Bibliotheek Kerkrade die naar verwachting in januari de deuren opent. 

Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Bijlmerplein

Kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie. Dit zijn de drie pijlers van de nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het Bijlmerplein in Amsterdam. Het ontwerp is van Aat Vos in samenwerking met Mars Interieurarchitecten.

OBA Bijlmerplein: thuishonk om te ontmoeten, lezen, leren en werken

In de nieuwe vestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het levendige Bijlmerplein, draait alles om kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie opdoen. Een hedendaagse third place, gericht op de buurt en haar bewoners.

OBA opent vestiging in oud belastingkantoor

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft in het voormalige belastingkantoor aan het Bijlmerplein in stadsdeel Zuidoost een nieuwe vestiging geopend. In het oog springt het riante entreegebied met de 4,5 meter hoge trap. Aat Vos en Mars Interieurarchitecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. 

Verbindingen leggen op de 'derde plek'

Innovatie en leefbaarheid van steden gaan hand in hand stelt architect Aat Vos. Hij werkt daarom aan het ontwikkelen van de 'derde plek'; openbare ruimten die mensen bijeenbrengen en de creativiteit stimuleren. 'Mensen zijn nu veel visueel bezig, maar niets verslaat de echte wereld'.

Stadspaleis omgetoverd tot huis voor de stad

Voor het eerst in jaren konden Rotterdammers zich weer vergapen aan de pracht en praal van het in 1665 gebouwde onderkomen voor het Hoogheemraadschap Schieland. Het monumentale pand tussen Coolsingel en Korte Hoogstraat stond grotendeels leeg sinds het vertrek van Museum Rotterdam in 2012. De nieuwe gebruikers transformeerden het stadspaleis tot wat ze noemen ‘een huis van de stad’.

De bibliotheek als openbare huiskamer

In een tijd dat het bestaansrecht van de openbare bibliotheek ter discussie stond, wonnen Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) de Europese aanbesteding van School 7 – de nieuwe bibliotheek in Den Helder. Zij werden gekozen omdat ze zich niet beperkten tot de architectuur, maar direct het interieur meeontwierpen. Vanaf het eerste begin, zodat er een organisch geheel zou ontstaan.

Een school moet zich onderscheiden

Heb je ooit wel eens stil gestaan bij de vraag wie de mock-up van het vliegtuig en het hotel op het Zuster Hennekeplein heeft vormgegeven en ingericht? Of restaurant het Proeflokaal in Maassluis? De nieuwe receptiebalie, de lerarenkamer en de praktijklokalen voor de opleidingen Leisure & Hospitality op de Rosestraat? Het komt allemaal uit het creatieve brein van Marcel van der Veer en zijn team. AI jaren legt deze interieurarchitect zijn ziel en zaligheid in de opdrachten voor het Albeda College, zoals 'het lijstje van dienst' laat zien. 

Kroepoekfabriek

"In een pakhuis in de haven van Vlaardingen, in een voormalige kroepoekfabriek, opende afgelopen zomer een jongerencultuurpodium. De Kroepoekfabriek is een professioneel podium voor livemuziek, dans, hiphop en theater, waar landelijke acts en regionale helden elkaar afwisselen."

Winner Shaw Contract Design Award

"Education in The Netherlands is changing. Albeda College innovates by making the transition from education to work-life easier. ‘Getting an education in a inspiring and life like environment brings out the best in our students’. For the study Aeronautical Services and the study Hospitality & Tourism we transformed a former gymnasium into a new training facility by building a mock-up of a airplane and a hotel."

School 7 Bibliotheek Den Helder

"De herontwikkeling van School 7 is onderdeel van een masterplan van West 8. School 7 dient daarbij als ‘stepping stone’ tussen de stad en de haven Willemsoord. Transitie van een introvert schoolgebouw, streng en symmetrisch, naar een openbare bibliotheek, open en uitnodigend is een overgang van tegenpolen."

Als Rotterdammer ben je moderner dan een Amsterdammer

"Het is natuurlijk geweldig om als Rotterdammer dit icoon opnieuw te mogen inrichten." Marcel van der Veer van MARS Interieurarchitecten legt op dit moment de laatste hand aan de nieuwe inrichting van het Erasmushuis. "Het is balanceren tussen de kwaliteit van toen en de eisen van nu."

Beste Bibliotheek van Nederland staat in Den Helder

"School 7 in Den Helder is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland en mag een jaar lang deze titel dragen. Den Helder won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken, en kreeg vandaag tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Assen de NBD Biblion Award 2017 uitgereikt door Nina Nannini, adjunct-directeur van de hoofdsponsor NBD Biblion.

Voormalige Rotterdamse Pepermuntfabriek

"Kort voor de start van de verbouwing hing in het pand nog de zoete Iucht van pepermuntolie, nu zwermen door het fraai gerestaureerde monument tientallen leerlingen die in een diversiteit aan ruimtes nog de oorspronkelijke functie van het gebouw kunnen herkennen."

School 7 Den Helder

"Afgelopen weekend is School 7, de nieuwe bibliotheek van Den Helder, officieel geopend. Een bestaand vervallen schoolgebouw uit 1905 is geïntegreerd in een nieuwbouw naar ontwerp van architect Evelien van Veen. Marcel van der Veer ontwierp het interieur. Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) werden in 2012 via een Europese aanbesteding geselecteerd voor dit project, omdat zij als enige architecten het oude schoolgebouw maximaal wisten te behouden."

Family Affair

Veel zaken staan of vallen met de juiste connecties. Een bevriende makelaar wees Irene Groenendaal en Richard Kleinsman op een op het eerste gezicht onooglijke bungalow in de omgeving van Arnhem.

Boland Inside Information

"Creativiteit creëert creativiteit, inspireert en daagt uit. Het is dan ook niet vreemd dat bijzondere werkplekken vaak ontstaan waar creativiteit samenkomt."

Pepermuntfabriek, Rotterdam

"De voormalige Pepermuntfabriek A.J. Ten Hope uit 1911 is gelegen aan de Westzeedijk 497 in Rotterdam en vormt een vroeg voorbeeld van een succesvolle herbestem- ming van typisch Rotterdams industrieel erfgoed. Het pand stamt uit de tijd dat Rotterdam als havenstad enorm groeide."

Show-stopping design

"With over s,ooo square meters of run-down interior to renovate, the owners of the Spant! theatre went back to basics-opening up the space and injecting drama through the furniture. Located in the centre of Holland, in the city of Bussum, Spant! is a busy theatre and conference centre that accommodates up to 2000 guests."

De restauratie van de Rotterdamse koopmanshuizen

"We Iaten tot besluit Marcel van der Veer aan het woord, die in zijn plan voor de restauratie van 'onze' Rottekadepanden onder meer schrijft: 'Stadsherstel Historisch Rotterdam N .V. heeft de intentie deze panden te gaan restaureren."

Theater Spant!

Rechtstreeks uit 't Spant, hier is...' Theater 't Spant! in Bussum kreeg nationale bekendheid als decor voor televisieprogramma's als Stuif es in en de Willem Ruis Lotto Show. In de zomer van 2005 onderging het interieur een geweldige metamorfose. Mars Interieurarchitecten tekenden voor het ontwerp met onder meer meubilair van Arne Jacobsen en Fritz Hansen, verlichting van Modular en , als uitbundig contrast, theatrale kroonluchters. De naam veranderde mee: 't' verdween, een hip uitroepteken kwa.

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

Met het recent geopende Kulturhus Haaksbergen hebben de inwoners van de Twentse gemeente er een belangrijke cultureel-maatschappelijke ontmoetingsplek bij. MARS Interieurarchitecten heeft een bestaand gebouw aangepast voor de nieuwe functie.

Nieuwe huiskamer voor Haaksbergen

In Kulturhus Haaksbergen zijn oud en nieuw op harmonieuze wijze samengesmeed tot een gastvrije omgeving, waar iedereen zich thuis voelt. 

Kulturhus Haaksbergen

Een modern theater en het naastgelegen monumentale schooltje zijn getransformeerd tot een aantrekkelijke verblijfplaats vol met boeken, muziek, film en theater. Kulturhus Haaksbergen is een mooi voorbeeld van een integrale aanpak waarbij er optimale samenhang is tussen gebouw, techniek, gebruikers, wetgeving, sfeer, communicatie en multifunctionaliteit.

Herontwikkeling voormalige Heineken brouwerij Rotterdam

Onlangs is het voormalige Rotterdamse kantoor van Heineken heropend onder de naam Heineken Gebouw Rotterdam. MARS Interieurarchitecten restaureerde de voormalige directiekamers tot een bijzondere vergaderlocatie, met veel respect voor het rijksmonument, en een vleugje nostalgie.

Voormalig Heinekenkantoor met eerbied herontwikkeld

Samen met MARS Interieurarchitecten ontwikkelde de huidige eigenaar van het vroegere Heinekenkantoor in de Maasstad, Stadsherstel Historisch Rotterdam, een plan voor herpositionering en herontwikkeling van het markante gebouw. Onlangs is het rijksmonument onder de naam Heineken Gebouw Rotterdam heropend als bijzondere vergaderlocatie “met een vleugje nostalgie”.

MARS Interieurarchitecten herontwikkelt Heineken brouwerij

Al langere tijd koesterde Stadsherstel Historisch Rotterdam de wens om het vroegere kantoorgebouw van Heineken’s brouwerij in Rotterdam nog meer open te stellen voor publiek. Maar ook om de rijke geschiedenis van Heineken in Rotterdam weer tot leven te brengen. In samenwerking met MARS interieurarchitecten werd in 2019 een plan ontwikkeld voor de herpositionering en herontwikkeling van het markante gebouw.