ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie
ARWE studio en galerie

ARWE studio en galerieTransformatie voormalige zouterij

In de historische binnenstad van Gouda, achter de Sint-Janskerk, ligt een voormalige zouterij.
Voor de nieuwe eigenaar transformeerden wij het karakteristieke gebouw, dat dienst deed als beddenwinkel, naar moderne studio en galerie. Een bijzondere verbouwing omdat de voor- en achterbouw om een eigen strategie vroegen.

In de voorbouw hebben wij een verzameling van beperkte ingrepen toegepast om het karakter te versterken. Wij hebben de kozijnen gerestaureerd, een nieuwe keuken en toiletgroep geplaatst en een verlichtingsinstallatie aangebracht. In de ruimte zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien van zowel gevorderde als beginnende kunstenaars met een focus op fotografie, video en geluid. Het interieur is dan ook zeer ingetogen om vooral het werk te laten spreken.

De achterbouw vroeg om een grote ingreep om ruimte te maken voor het gebruik als studio. De betonnen hoofddraagconstructie met houten kapspanten is vervangen door een staalconstructie met vrije overspanning waardoor er een imposante ruimte is ontstaan. Ramen en kozijnen werden vernieuwd en het gehele casco werd aangepast naar de hedendaagse eisen. De ruimte wordt veelvuldig gebruikt, deels als studio en deels als galerie, en is om die reden meer ingericht op verblijf ten opzichte van de voorbouw.

Wij verzorgden het ontwerp, de bestekstukken, de benodigde vergunningen en de bouwbegeleiding.
  • Kenmerken
  • Opdrachtgever
  • ARWE Gallery
  • Aannemer
  • Gewoon Wouter Klaasse
  • Constructeur
  • Brak & Eijlers
  • Fotografie
  • Jan de Vries