Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel

Cultureel Clubhuis AmstelEen ontmoetingsplek met stedelijke dynamiek

De nieuwe vestiging van De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) ligt, enigszins verscholen, in de levendige wijk ‘de Pijp’ waar het zijn deuren deelt met een theater. De OBA heeft naast de hoofdvestiging meerdere filialen verspreid door Amsterdam. Het streven is dat deze locaties in de wijken zich ontwikkelen tot 'community libraries' die samenwerken met buurtinitiatieven, lokale organisaties en bewonersgroepen. Belangrijk daarbij is dat deze filialen een herkenbaar OBA-DNA hebben, maar daarnaast ook een onderscheidend karakter hebben dat aansluit op de omgeving. De nieuw gekozen naam ‘CC Amstel’ staat dan ook voor Cultureel Clubhuis Amstel.  

Het gebouw van OBA CC Amstel, ontworpen door architect Vera Janushkowsky in opdracht van de gemeente, maakt deel uit van het voormalige Archiefterrein aan de Amstel. Oorspronkelijk kende het gebouw enkel een theaterfunctie met een grote en een kleine zaal. Dit bleek voor huurder theater Ostade wat te ambitieus waardoor de OBA kans zag om op deze plek een mix van functies aan te bieden. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een visie die creative guide Aat Vos heeft ontwikkeld in samenwerking met de OBA. Doel is om van de OBA filialen uitnodigende 'third places' te maken, ofwel aantrekkelijke, toegankelijke ontmoetingsplekken waar iedereen welkom is. Om de gezamenlijkheid te benadrukken hebben de ruimtes een multifunctioneel karakter gekregen. Zo is de kleine theaterzaal tot de nok gevuld met boeken en is de foyer naast ontvangstruimte ook een aangename verblijfsplek. Conceptueel is de publieke ruimte als uitgangspunt genomen. De keuken van het restaurant is bijvoorbeeld vormgegeven als kiosk, het restaurant als plein en de muur, die loopt van het theater naar de foyer, als een typische Amsterdamse straat.  

OBA CC Amstel is een co-creatie van aatvos (design concept, strategie) en Mars Interieurarchitecten (design, engineering).