Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen

Kulturhus HaaksbergenNieuwe culturele verblijfplaats

Een theater, foyer, bibliotheek, expositieruimte en leescafé vormen samen Kulturhus Haaksbergen, deels gevestigd in een voormalig schoolgebouw. Het ontbrak de organisatie echter nog aan een stevig concept, een gezamenlijke locatie én identiteit om hun samenwerking mee te bekrachtigen. 

Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een visie die creative guide aatvos heeft ontwikkeld in samenwerking met alle betrokken partijen. Dit is de uitkomst van een serie workshops om van het Kulturhus een gastvrije, aantrekkelijke en inspirerende plek te maken. Ofwel, de huiskamer van Haaksbergen waar alle inwoners zich thuis voelen. Het ontwikkelde concept vertaalden wij naar een bouwkundige aanpak, een nieuw interieur en (grafische) identiteit die door de integrale aanpak samen een sterk geheel vormen. 

Het Kulturhus heeft haar intrek genomen in een robuust theatergebouw en het naastgelegen verfijnde monumentale schooltje. Om niet af te leiden van deze sterke architectonische karakters zijn de gebouwen voorzien van een transparante verbinding van glas. Bestaande kwaliteiten en voorzieningen van de gebouwen zijn optimaal benut en zichtbaar gemaakt. Zo zijn de herkenbare en markante gevels waar nodig gerestaureerd, is het plafond opengelegd en zijn er oude pleisterlagen verwijderd. Wat tevoorschijn kwam is een prachtige houten dakconstructie, een oude buitenmuur en gemetselde boog.

Vooral het oude schooltje koestert voor veel mensen uit Haaksbergen warme herinneringen. Door dit te verbinden aan het heden ontstaat al snel een gevoel van ‘thuis’. Wij zijn dan ook dichtbij de oorspronkelijke lokalenstructuur gebleven omdat de school van zichzelf al licht en ruimtelijk was. De aula van weleer heeft een tribune en een podium gekregen en is bestemd voor kinderactiviteiten. Verder zijn er een flinke studiezaal, les- en vergaderlokalen en thematische ruimtes voor de boekencollectie. Het Kulturhus heeft nu ook een kleine theaterzaal, de voormalige gymzaal, die nog duidelijk herkenbaar is door de aanwezigheid van touwen, ringen en klimrek. Het vriendelijke karakter van het gebouw wordt versterkt door de zachte tonen op de wanden. Terwijl ruwe details de stoerheid accentueren. Vrolijkheid wordt toegevoegd met kleurig meubilair. 

 
  • Kenmerken
  • BibliotheekTheaterMonumentKantoorHorecaExpositie
  • Opdrachtgever
  • Kulturhus Haaksbergen
  • Aannemer
  • WBC Bouw BV
  • Projectmanagement
  • Draaijer + Partners
  • Installatieadviseur
  • S2H raadgevende ingenieurs BV
  • Restauratieadviseur
  • Bureau Polderman
  • Interieurbouwer
  • Gieskes Interieur
  • Constructeur
  • Bouwkundig Adviesbureau Baas BV
  • Fotografie
  • Jan de Vries / Marco Heyda

Publicaties

Kulturhus Haaksbergen

Een modern theater en het naastgelegen monumentale schooltje zijn getransformeerd tot een aantrekkelijke verblijfplaats vol met boeken, muziek, film en theater. Kulturhus Haaksbergen is een mooi voorbeeld van een integrale aanpak waarbij er optimale samenhang is tussen gebouw, techniek, gebruikers, wetgeving, sfeer, communicatie en multifunctionaliteit.

Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners Haaksbergen

Met het recent geopende Kulturhus Haaksbergen hebben de inwoners van de Twentse gemeente er een belangrijke cultureel-maatschappelijke ontmoetingsplek bij. MARS Interieurarchitecten heeft een bestaand gebouw aangepast voor de nieuwe functie.

Nieuwe huiskamer voor Haaksbergen

In Kulturhus Haaksbergen zijn oud en nieuw op harmonieuze wijze samengesmeed tot een gastvrije omgeving, waar iedereen zich thuis voelt. 

  • Bron
  • Pi, project en interieur
  • Datum
  • September 2019
  • Lees artikel