School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7
School 7

School 7 Interieurontwerp bibliotheek Den Helder

Winnaar titel 'World's best new public library 2018' en 'Beste Bibliotheek van Nederland 2017'  

Studeren, koffie drinken, kranten lezen, cursussen volgen, lezingen bijwonen en zelfs trouwen, de nieuwe bibliotheek van Den Helder functioneert als huiskamer voor de stad. Samen met van Veen Architecten transformeerden wij een oud en introvert schoolgebouw naar een moderne bibliotheek met behoud van historische elementen. De oude school leunt op de nieuwbouw die zich als een soort L-vorm om de oudbouw vormt. Het in- en exterieur loopt volledig in elkaar over en haalt buiten naar binnen.

Wij verwijderden de vloeren van de lokalen en stabiliseerden de constructie met staal die wij in het zicht lieten en waar mogelijk accentueerden. In de vrijgekomen ruimtes situeerden wij een grote openbare trap. Deze creëert een nieuwe routing en ruimtelijkheid waarbij de oorspronkelijke gangstructuur behouden kon worden. Wij ontwierpen tegeltableaus die de gevel verlevendigen en verwijzen naar het nummer 7 van de oude school. Van de toiletruimten maakten we studieplekken en een aantal van de boekenkasten plaatsten wij dwars op de gevel zodat er aantrekkelijke nissen en zithoeken ontstonden. Extra diepe vensterbanken bieden een prachtig uitzicht en geven een gevoel van huiselijkheid.

  • Kenmerken
  • BibliotheekMonumentKantoor
  • Opdrachtgever
  • Woningstichting Den Helder
  • Aannemer
  • Dozy
  • Interieurbouwer
  • Keijsers
  • Fotografie
  • Jan de Vries

Publicaties

Best public library in the world

This was the first year a Dutch institution was nominated for the Public Library of the Year award at the annual congress of the International Federation of Library Associations (IFLA). And what do you know? They won.

Bibliotheek Den Helder beste van de wereld

Bibliotheek School 7 in Den Helder is uitgeroepen tot beste van de wereld. De organisatie kreeg in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur de eerste prijs in de categorie 'nieuwe bieb in een bestaand gebouw'. De bieb versloeg onder meer concurrenten uit Singapore en Brazilië. Vorig jaar werd de bibliotheek al uitgeroepen tot beste van Nederland.

Beste bieb ter wereld is een huiskamer in Den Helder

De bibliotheek in Den Helder is uitgeroepen tot de beste van de wereld. Een oppepper voor de marinestad die al tien jaar werkt aan de revitalisering van het centrum. 

Verbindingen leggen op de 'derde plek'

Innovatie en leefbaarheid van steden gaan hand in hand stelt architect Aat Vos. Hij werkt daarom aan het ontwikkelen van de 'derde plek'; openbare ruimten die mensen bijeenbrengen en de creativiteit stimuleren. 'Mensen zijn nu veel visueel bezig, maar niets verslaat de echte wereld'.

School 7 Den Helder

"Afgelopen weekend is School 7, de nieuwe bibliotheek van Den Helder, officieel geopend. Een bestaand vervallen schoolgebouw uit 1905 is geïntegreerd in een nieuwbouw naar ontwerp van architect Evelien van Veen. Marcel van der Veer ontwierp het interieur. Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) werden in 2012 via een Europese aanbesteding geselecteerd voor dit project, omdat zij als enige architecten het oude schoolgebouw maximaal wisten te behouden."

Beste Bibliotheek van Nederland staat in Den Helder

"School 7 in Den Helder is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland en mag een jaar lang deze titel dragen. Den Helder won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken, en kreeg vandaag tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Assen de NBD Biblion Award 2017 uitgereikt door Nina Nannini, adjunct-directeur van de hoofdsponsor NBD Biblion.

School 7 Bibliotheek Den Helder

"De herontwikkeling van School 7 is onderdeel van een masterplan van West 8. School 7 dient daarbij als ‘stepping stone’ tussen de stad en de haven Willemsoord. Transitie van een introvert schoolgebouw, streng en symmetrisch, naar een openbare bibliotheek, open en uitnodigend is een overgang van tegenpolen."

De bibliotheek als openbare huiskamer

In een tijd dat het bestaansrecht van de openbare bibliotheek ter discussie stond, wonnen Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) de Europese aanbesteding van School 7 – de nieuwe bibliotheek in Den Helder. Zij werden gekozen omdat ze zich niet beperkten tot de architectuur, maar direct het interieur meeontwierpen. Vanaf het eerste begin, zodat er een organisch geheel zou ontstaan.